Close

January 18, 2012

diamonds

aka: tutorial za vse noobe dragih kamnov

Ne padam na loto, srečke ali podobne fore, pa tudi na šajnaste kamne ne. Vse, kar je preveč šajnasto me odbija. Vseeno pa se človek v času množične Loto norije vpraša, kako bi bilo imeti enkrat v življenju na dlani toliko keša.

Med potepanju po Nizozemskem sem imela priložnost obiskati brusilnico diamantov, ki se nahaja v Museum Quarter predelu Amsterdama.

brusenje
Tam so imeli razstavljeno repliko enega največjih diamantov na svetu Koh-i-Noor. Vdelan je v krono britanske kraljice in tehta 105 karatov . Štorija pravi da vsaka kraljica, ki jo doleti ta krona doživi vsaj 100 let, medtem ko kralje doleti nesreča obglavljenja.Nekaj teorije:
Diamant je mineral in je kristalična oblika oz. alotropna modifikacija elementa ogljik. Simbolizira moč, bogastvo in lepoto. Privlačnost diamantov kot draguljev je v njihovi trdoti in optičnih lastnostih. Med le-te, ki bistveno vplivajo na videz diamanta, moramo posebej poudariti barvo, visok lom in disperzijo svetlobe.

V brusilnici sem izvedela da diamant kot kamen v sami naravni obliki, ki ga najdejo v naravi presečejo na pol, na kar prvo polovico uporabijo za brušenje druge. Diamant, ki naj bi bila najtrša oblika v naravi (ampak ni več) se brusi izključno s samim sabo. Trdota diamantov omogoča da odlično prenašajo glajenje in se upirajo razenju. Ploskve kamna nato zbrusijo in zgladijo v številne brušene oblike, ki povdarijo njegove dobre lastnosti. Tako omogočijo razklon bele svetlobe v mavrico barv, ki je poznana kot ogenj, in je druga osnovna značilnost teh draguljev, ki je bila že tekom zgodovine zelo cenjena. Čas obdelave kamna je odvisna od velikosti kamna, tehnike brušenja in željene končne oblike diamanta.
Diamante kot dragulje ocenjujemo po 4ih lastnostih:
1. karatih;
1 karat = 0.2grama oz. 100 pik. Več karatov kot ima diamant, bolj je cenjen, več stane.
2. barvi;
river – izjemno bela
top wesselton – redka bela
wesselton – bela
top crystal – rahlo umazana bela
cape – rumenkasta
ostale barve
Bolj je barva nagnjena k izjemno beli, dražji je kamen.
3. čistoči;
pure – popolnoma čist
V.V.S.I. – zelo zelo malo nečistoč
V.S.I. – zelo malo nečistoč
S.I. – malo nečistoč
pique 1 – nekaj nečistoč
pique 2 – ločene nečistoče
pique 3 – grobe nečistoče
Z nečistočami seveda kamen izgublja svojo ceno.
4. brušenju;
brilliant- na 57 facet (ploskev) brušen kamen
oval
pear
princes
heart
marquise
emerald

Med oblike brušenja spada tudi The Royal 201; nova oblika brušenja diamanta katerega patentirali in oblikovali so v Coster Diamonds-a z 201 faceti (ploskvami).Slednjega smo imeli priložnost tudi videti v strogo varovani sobi kamor nas je vodič brusilnice skupaj s sabo zaklenil ter nam pokazal diamante različnih velikosti ter oblik. Nekateri mali da jih komaj vidiš, nekateri večji, vsi visoko sijajoči.
Ko smo tako preizkušali različne uhane, prstane in preostali nakit, ki nam ga je gospod vodič razkazal na pultu, je gospe v naši skupini nadel zlat prstan in nanga posadil že prej omenjeni največji in seveda najdražji diamant. Ženska, srednjih let si ga je tako na desni roki ogledovala ter se čudila vsem njegovem bleščanju, ko se je spomnila, da bi to lahko dokumentirala in tako z desno roko segla po svoji torbi in fotoaparatu. Kamen je padel na tla, takoj z njim pa tudi spodnja čeljust vsem nam preostalim.

Seveda kamnu ni bilo nič, nas je pa vse konkretno stisnlo za moment ali dva. Kamen smo uspeli tudi preostali “potežkat”, in priznam da, ko sem ga uspela dobit u roke so se mi dlani tresle kot da resno treniram Parkinsonovo bolezen.

Striček je pospravil kamenčke, nato pa spromoviral še njihove ure, ki so slučajno bile na razprodaji. V okolju vseh tistih dragih diamantov, so delovale reeees res ugodno. A samo 150€ za uro ki ima namesto številke 12 en mali diamantič noter? pffff. ĐABE! V nadaljevanju še trgovina z diamanti vsepovsod. Tudi Swarovski ni manjkal.

Ampak konec koncev. Uspelo mi je v dlani držati 132.000,00€, ki odkrito povedano mislim, da mi jih nebo več ratalo. No vsaj v taki obliki. No al pa kakršnikoli drugi:D Vsaj z eno dlanjo ne;)
In kako je držat tolko dnarja na dlani?
Lemme just say;
ZELOZELO stresno, in hkrati presneto lahko.

Za konec pa še v ambientnem slogu priporočam film s Sean Conneryem in soundtrack Shirley Bassey Diamonds are forever ter posnetek Royala.

Plehko kajne? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *